torsdag 22. mars 2007

Skikk og bruk for hunden?

Hvis du vil ha en lydig hund (og det vil vel de fleste) så har du et valg i forhold til hva du vil fokusere på:
1. Du kan velge å fokusere på det hunden gjør galt og straffe dette. Du vil da få en hund som er lydig fordi den gruer for konsekvensen av å gjøre noe feil.
eller
2. Du kan velge å fokusere på det hunden gjør bra og belønne dette. Du vil da få en hund som er lydig fordi den gleder seg til konsekvensene av å gjøre noe bra.

Når du vet at du har dette valget - hva skal du velge? Da handler det brått om etikk og moral og velferd. Er det etisk akseptabelt å oppdra hunder ved bruk av fysisk straff, f.eks. i form av harde rykk i halsen, når det finnes alternative metoder uten harde tak, som fører til like bra eller bedre resultater? Svaret burde gi seg selv.

Jeppe Stridh i Hundkoll/Skikk og bruk for hunden som går på NRK i disse dager har valgt å basere seg på det første alternativet. Han straffer (pakket inn i ordet korrigerer) og truer hundene til lydighet. I beste fall vet han ikke at han har et annet alternativ. Han oppdrar hunder i beste "man tukter den man elsker" ånd. I verste fall vet han om alternativet, men velger likevel det første. Da er betegnelsen maktsyk sadist mer passende.

I tre programmer til nå har vi sett hunder bli rykket så hardt i halsbåndet at de bokstavelig talt svever i luften. Med litt innlevelse burde det ikke være vanskelig å skjønne at dette kan påføre hunden direkte skader på skjelett og muskulatur. Det er utallige hunder som går rundt med nakke- og ryggsmerter som følge av uvettig båndbruk. Dette er dårlig dyrevelferd og NRK er med på å sette en positiv utvikling i hundetrening mange skritt tilbake. Det er trist og frustrerende å tenke på, men vi må bare jobbe ufortrødent videre med å fremme en mer positiv måte å trene hund på.

Ta gjerne hunden på fersken - når den gjør noe bra!

Foto: Merete Andersen


1 kommentar:

Merete Andersen Huser sa...

Som det stod i et forum om treningsmetoder en tid tilbake:
”Jeg synes klikkertrening er for dumt. Nei, trening med disiplin og straff er bra. Med klikkertrening kan jo hvilken som helst idiot av en hund bli lydighetschampion.”

Ja, noen ganger avslører dumheten seg selv..