søndag 11. mars 2007

Å leve med gammel hund

Vetle er 13 år. Han hører nesten ikke. Ser dårlig. Stivner til i kroppen av og til. Kan ha problemer med å få med seg bakbena når han skal opp i senga eller i bilen. Ikke fullt så lett og rask på foten lenger og henger ikke med på timeslange turer. Dreper ikke like mange trær på turene og har ikke samme stålkontroll på tervisbrødrene (Morten og Brakar).

Til tross for sine ganske mange år og noen fysiske begrensninger er Vetle fortsatt en sprek og fornøyd hund. Noen tilpasninger og tilrettelegginger er dog nødvendig. Turene er kortere enn før. Stivhet og stølhet behandles med massasje og ev smertestillende om nødvendig. På grunn av manglende hørsel er håndtegn og kroppssignaler blitt en mye viktigere del av kommunikasjonen vår. Bruk av sele og langline er blitt en nødvendighet. Hunden som tidligere kom på min minste lille lyd, hører meg ikke lenger. Reduserte sanser gjør det også nødvendig å sørge for at folk ikke kommer for brått på. Han trenger litt mer tid til å bli gjort oppmerksom på ting.

Det er likevel noe helt spesielt med gamle hunder. De utvikler en egen ro og modenhet. Utstråler klokskap og verdighet. Med en dose vemod innser jeg at Vetles dager på topp er forbi, men han har fått en ny sjarm. En egen utstråling, - som bare gamle hunder kan ha.

"It takes a long time to grow an old friend"
John Leonard

Vetle. Ingen over. Ingen ved siden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei ,min hund fenris er blitt 15 år han hører dårlig og ser dårlig, har artrose i bakbena, men som din hund han er mye klokere nå og har spesiell sjarm og folk fortsatt blir sjarmert av ham bare av å se på han, spanskene har ordtak når de skal beskrive klokskap sier " han eller hun er klok som en gammel hund"
jeg har kontakt med veterinæren og hun mener fenris har mye sjel og ser ut å være glad i live tross for dårlig helse , fenris tar flere medisiner om dagen for hjerte ,lunge og artrose for å ha bedre livskvalitet, men jeg vet at tiden vil komme om ikke så lenge at jeg må ta farvel med ham ,jeg håper han soner inn på egen hånd ,og jeg slipper å ta den vansklige avgjorelsen nemlig å avlive ham, det er verste som kunne tenke meg,