lørdag 18. november 2006

Hva er freestyle?

Freestyle med hund er rett og slett kreativ lydighet utført til musikk. Noen kaller det Dogdancing eller også Heelwork to music. I freestyle skal hund og fører vise et selvkomponert lydighetsprogram til selvvalgt musikk. Ved hjelp av koreografi skal man få bevegelsene til å flyte sammen til en helhet og på den måten skape illusjonen av en dans.

Til sammenlikning er tradisjonell konkurranselydighet svært militær og stiv i formen. "FREMMAD MARSJ! - HOLDT! - HELT OM MARSJ! - SPRINGMARSJ! - VENSTRE OM HOLDT!" Skjønner du? Stiv og strunk kroppsholdning er viktig og alle hunder skal utføre identiske og helt standardiserte øvelser. Det er med andre ord ikke rom for å være særlig kreativ.

Jeg har selv drevet konkurranselydighet i mange år (både som utøver og instruktør) og hatt mye morro med det, men etter å ha oppdaget freestyle er det liksom ingen vei tilbake. Det er så mye mer utfordrende! Det har så mange flere elementer i seg (trening av hund, koreogafi, dans/rytme, musikk - kreativitet!) Og ikke minst så gjør det noe med oss selv som hundeførere. Istedet for å være militær og streng i formen kan vi slå oss løs, vifte med armer og ben, smile og le - med andre ord; ha det gøy på alvor! Vi blir faktisk gladere (og snillere..?) av å trene freestyle - både hunder og mennesker :)
Når det er sagt så er det ingen grunn til å ikke kombinere freestyle og konkurranselydighet (eller annen hundesport). Det ene utelukker ikke det andre. En grunnleggende god lydighet er dessuten en nødvendighet for å drive med freestyle.

Noen ser ut til å tro at siden vi har det så gøy og til og med får fram smil og latter (og tårer!) hos de som ser på så er det liksom ikke seriøst nok. I tillegg må man tørre å eksponere seg selv på en litt mer elegant og kreativ måte enn å marsjere i vinkler. De som mener at freestyle ikke er seriøs hundesport tar dog grundig feil. Jeg tør påstå at den mest avanserte formen for hundetrening ser du nettopp her - bare ta en titt på utøvere i verdensklasse, som Attila Szkukalek , Carolyn Scott og Richard Curtis .
I Norge er vi fortsatt på begynnerstadiet, men vi blir stadig flere og stadig flinkere. Jentene er foreløpig enerådende, men jeg håper og tror at gutta kommer etter her også - vi må bare tråkke opp løypa først. ;)


I fri stil..
Foto: Per Ole Huser

Ingen kommentarer: