søndag 3. desember 2006

Bæsjedansen og annen bæsjeprat

Dette handler jo om hund og dans, initiativ og kreativitet så da må det jo være passende å gå litt nærmere inn på morsomme ting man kan gjøre med bæsj. Det er overhode ikke grisete, hvis noen skulle være redd for det.. ;)

Hva er for eksempel en bedre start på dagen enn å få se en bæsjedans? Dansen er fullt og helt koreografert av Morten alene. Og om noen skulle være i tvil, Morten er min hund og dansepartner! Uansett hvor trøtt og morgensur jeg måtte være så får denne dansen meg i godt humør. Jeg står ofte tvikroket og ler over det som skjer. Og han elsker det! - jo mer jeg ler jo mer energi legger han i det.
Altså.. Morten bare elsker å bæsje.. Ja! Han blir bare såå glad når han kjenner at behovet melder seg. Det starter med at han løper litt unna, tverrsnur, fryser i en posisjon og nistirrer for å få meg til å si det magiske ordet - "bæsje" (ja jeg har fra tidlig av satt navn på atferden når han har gjort det.., så ordet har en betydning for han). Det er tydelig at han har store forventninger til å høre ordet og det ser ut til at han virkelig ønsker å ha meg med på seansen. Vi er liksom sammen om dette også - bæsjinga altså. Når ordet er sagt går han rett i en playbow (lekebukk) og så begynner han å løpe - ikke vanlig løpe - men omtrent som en kalv som slippes ut om våren. Han gjør de underligste krumspring, hiver seg rundt, skyter full fart, tverrsnur, sneier meg eller løper mellom bena mine. Jo mer jeg ler jo lenger holder han på, men det hele ender i en voldsom runddans som så går over i den kjente posituren som fører til bommelibomm. Noen kjekke spark bak når det er gjort og så er showet slutt. En dag skal jeg få filmet det - så skal dere få se "in real" :)

Morten i farta
Foto: Merete Andersen

Morten har muligens et litt spesielt forhold til bæsjen sin. Om vinteren, når det er snø, har han det for seg at han skal grave den ned, bæsjen. Med snuta, ordentlig og grundig. Som om det skulle være et bein eller liknende, og da er jo også denne atferden helt vanlig å observere. Men bæsj? Bror Brakar har tendenser til det samme, men utover disse to har jeg hverken sett eller hørt om hunder som gjør dette. Hører gjerne fra andre som har observert det samme! :)

Apportering av bæsj da? Morten er rågod på det! Særlig hestebæsj er stas - og lar seg relativt greit apportere! Han deler gladelig med meg og jeg sier naturligvis tusen takk som byr og tar "glad og fornøyd" (eeh..) i mot. I bytte mot en kvart frolic. Selvfølgelig! Det er det verdt. Jeg slipper jo en hund med dårlig ånde som jeg helst ikke vil ha nærkontakt med på en stund. Vi gjør jo alle det som lønner seg ;)

Dette ble kanskje mye bæsjeprat, men skitt au!

2 kommentarer:

Merete Andersen Huser sa...

Ja, snakk om kreativ dans! Jeg har jo vært så heldig å få delta i dansen med Morten og jeg ser det for meg, det du beskriver - og må le med dere! Bæsjedansen er utmerket koreografert, fin dynamikk, god flyt, viser stor kreativitet, passe tempo og god presisjon. Godt gjort av Morten! Men jeg er litt opptatt av dette med synkrondans og venter spent på progresjon..

Ellen Christensen sa...

Ja men Brakar er vel godt i gang med å trene inn en liten bæsjedans han og. Har vi med læring ved imitasjon å gjøre? Vi kan bare glede oss - til synkronbæsjedansen!!