søndag 18. februar 2007

Fastelavn

Visste du at fastelavn og karneval står for det samme? Nemlig tiden før faste. Fastelavn kommer fra tysk, Fasten Abend, og betyr kvelden før fasten. Karneval kommer fra italiensk, Carni Vale, og betyr farvel til kjøtt.

Helt opprinnelig er fastelavn en hedensk naturfest, for å kort og intenst feire at våren er i anmarsj. Samtidig var det tid for faste og avkall da det var på denne tiden av året at man virkelig måtte begynne å spinke og spare på matforrådet. Det var nemlig i overgangen mellom vinter og vår, at folk og fe risikerte å dø av mangel på mat. Det gjaldt dermed og tilstrebe at matforrådet skulle vare lengst mulig, inntil man på ny kunne høste fra naturens spiskammer.

Fastelavn er opprinnelig en tredagers festperiode. Innledet med fastelavnssøndag (eller fleskesøndag). Dette var dagen for fråtsing. Flesk og feit suppe med melboller var gjerne måltidet. Tradisjonen med fastelavnsboller er rester av denne gamle skikken. Ekstra gode boller som fylles med noe ekstra godt og som startet som et velstandsfenomen i byene. Dagen etter fastelavnssøndag er blåmandag. Her skulle det være skrinn og dårlig mat slik at man var ekstra sulten til neste dag. Feit-tirsdag, dette var siste dagen før faste og da ble den beste og feteste maten satt på bordet. Så kom askeonsdag og fasten var i gang.

Fastelavnsriset da - hvor kommer det inn? Jo, i hedensk tid hersket det stor tro på at bjerkeris, med bristeferdige knopper, hadde stor fruktbarhetskraft. Ved å bruke riset på jorda, dyra og menneskene mente man å overføre bjerkerisets fruktbarhet til jord, dyr og folk og dermed få et godt og fruktbart år.

I følge katolsk skikk varer fasten fra askeonsdag til påskelørdag (ca 40 dager) og skal være botens og ettertankens tid.
I sør-europa er karnevalet den tradisjonelle innledningen på fasten. En periode hvor "verden vrenges på vrangen og hvor mye av det forbudte er tillatt." Kirken prøvde lenge å forby denne festen, men lyktes aldri helt med det.

Har faste noe for seg i dag da? For oss som lever i en uappetittelig overflod? Hvor vi ikke trenger å spare og rasjonere på maten for å overleve til neste høst. Har faste da noe for seg bortsett fra som en slankekur? Vel - ingen har vel vondt av en påminnelse om velstanden vi lever vi. En velstand hvor vi sjelden trenger å spare eller gi avkall på noe som helst, fordi vi hele tiden har så mer enn nok. Ja bortsett fra at vi kanskje ikke får dratt på det cruiset i Caribien som vi så gjerne skulle vært på da, eller ikke har råd til å kjøpe det siste vidunderet av en eller annen teknisk duppeditt. Hva med å forsøke å klare seg på litt mindre enn vanlig - i 40 dager, eller si en måned da, eller en ukes tid i det minste, eller i hvertfall for en dag.. Men ikke i dag bare - for idag er det fastelavnssøndag. Dagen for fråtsing.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heisan Ellen !!
De fastelavensbollene så umåtelig gode ut :-) Jeg fant tilfeldigvis bloggen til deg og Merete. Morro å se hva dere finner på ! Ikke noen stille dager der ser jeg :-)
Vi gleder oss til å ha Freestyle kurs i klubben i august med Merete.
Ellers trener Chivas og jeg Jakt for tiden og i april skal jeg debutere som instruktør på valpekurs. Hvem skulle trodd det da jeg sto og rev meg i håret på kurs på Ulvehiet og et rampete bøllefrø i andre enden av snøret ;-)
Ha en flott helg og kos dere i snøen !!

Hilsen Anne Lise og Chivas
www.chivas.nu

Ellen Christensen sa...

Hei Anne Lise!
Så hyggelig å høre fra deg :) Høres ut som du og Chivas også er temmelig travle - og flinke!
Gøy at det blir freestylekurs i retrieverklubben. Da tenker jeg det skal bli sving på svansene :)