søndag 17. juni 2007

Tid for hoggorm

Sommertid er hoggormtid, og som hundeeiere er vi ekstra utsatt for mindre hyggelige møter med dette dyret. Hoggormbitt på hunder skal alltid tas alvorlig. Alvorlighetsgraden varierer med mengde gift, bittsted og individuell respons.
Giften kan føre til utvikling av sjokk, noe som innebærer et akutt blodtrykksfall med påfølgende sirkulasjonssvikt og kollaps. I dagene etter bittet kan giften påvirke flere indre organer (lever, nyre, hjertemuskulatur) og i verste fall kan hunden dø pga slike senskader.
De aller fleste hunder blir bitt på snuta eller framlabbene. Det oppstår oftest en akutt smertefull hevelse og huden kan bli blårød rundt bittstedet.


Her er Stakar Brakar..
- bitt av hoggorm i fjor sommer.

Foto: Merete Andersen






Hva gjør du om hunden din blir bitt?
1) Dersom du har prednisolontabletter gir du dette (20 mg per 10 kg hund). Anbefales!
(Tablettene får du hos din veterinær, ev sammen med en kjekk liten tablettbeholder (Lifeline førstehjelpsknapp) som kan henge i hundens halsbånd eller i ditt nøkkelknippe - så har du alltid tablettene lett tilgjengelig.)

Å gi prednisolon er noe omdiskutert blant veterinærer, først og fremst fordi man er redd det gir en falsk trygghetsfølelse og at folk dermed lar være å oppsøke veterinær raskt. Prednisolontabletter er kun førstehjelp og ikke nok som behandling alene, men det forsinker utvikling av sjokk og kan dermed gi deg ekstra og verdifull tid.

2) Frakt hunden umiddelbart til veterinær! Bær hunden hvis mulig, eller gå sakte om den er for tung. Hos veterinær får hunden først og fremst intravenøs væskebehandling (ofte i flere dager). Dette motvirker sjokk og hjelper med å få giften raskere ut av kroppen. Annen symptomatisk behandling gis ved behov.

Når dette er sagt.. Hva med å ta en ekstra titt på hoggormen?










Det er faktisk både et vakkert og interessant dyr. De er slett ikke aggressive udyr og når de biter (hunder eller mennesker), så er det utelukkende for å forsvare seg selv, fordi de blir overrasket eller provosert, og ikke har rukket å komme seg unna.

Her er noen fakta om hoggormen:

  • Den er et vekselvarmt dyr. Dvs at den blir varmet opp fra omgivelsene (lufttemperatur og solstråling). Når det er kaldt i været er den treg i bevegelsene, og motsatt, når det er varmt kan den være svært rask. De svømmer gjerne og på varme sommerdager avkjøler de seg ofte i vann. Om vinteren ligger den i dvale.
  • Føden består for det meste av smågnagere. Hoggormen er dermed en viktig art for å holde musebestanden i sjakk. Den har meget god luktesans og kan lett følge sporet av en mus.
  • Hoggormen blir kjønnsmoden når den er 3-5 år gammel. I parringssesongen har hannene brytekamper og den seirende får kurtisere og parre hunnen. Hunnen kan parre seg flere ganger i løpet av en sesong, ofte med forskjellige hanner. Noen uker senere skjer en eggløsning, og eggene befruktes av den opplagrede sæden.
  • Hunnen er drektig i 60-100 dager og "føder" oftest 7-10 unger i august/september. Det er egentlig ikke helt riktig at hoggormen føder levende unger. Det korrekte er at hun oppbevarer eggene i kroppen (i egglederen) og at disse klekkes her rett før fødsel.
  • Det å få fram unger er svært energikrevende for hoggormen og de får derfor (som regel) unger kun 2.hvert år.
  • Det verserer en myte om at ungene er mer giftige enn de voksne. Dette er ikke korrekt. Ungene har gift, men de er mindre av vekst og har en mindre giftmengde enn voksne og er dermed mindre giftige.

Det er ingen grunn til å drepe en hoggorm om du skulle komme over en. Ta deg tid til å se på den eller gå rolig forbi. De er dessuten fredet. Skulle du få hoggorm i hagen kan du enkelt vippe den opp i en eske med en pinne og transportere den til et mer egnet sted. Og ja - jeg har forsøkt selv - to ganger - og det gikk helt utmerket. :)

2 kommentarer:

Merete Andersen Huser sa...

Nyttig info - takk! Har opplevd hoggormbitt to ganger, begge ganger hadde hundene Prednisolon i kapselen i halsbåndet. Brakar ble likevel dårligere og dårligere for hvert minutt, vi dro raskt til veterinæren. Stakar Brakar! Det rare var at vi fant en DØD hoggorm der jeg mener han ble bitt, senere på kvelden! Hva kan ha skjedd - Brakar smakte vel ikke vondt ;o) ??

Anonym sa...

Kanskje ormen fikk sjokk og døde da den skjønte hva den hadde gjort...? Kanskje det smakte Frolich av Brakar, og ormen var allergisk og fikk anafylaktisk sjokk med fatal utgang?
Fra spøk til revolver; ta huggormbitt på alvor ja!

Ønsker to og firbeinte en huggormbittfri sommer!